Op de Grafische School Haarlem ontstond de liefde voor het maken van beeld

Jelle Verdijk (1982) houdt van het ambacht, in het bijzonder van het grafische ambacht.

Grafische School Haarlem
In de brugklas van de Grafische School Haarlem stond Jelle niet alleen voor het eerst oog in oog met een Heidelberger maar ook met de veelzijdigheid van het grafische beroep. Op de grafische school was veel aandacht voor tekenen, handvaardigheid, kunst, fotografie, beeldverwerking en kleurenleer. Hier ontstond de liefde voor het maken van beeld. In het examenjaar 2000 ontving Jelle uit de handen van Joost Swarte (striptekenaar en grafisch ontwerper) de Johannes Hendrik Meijerprijs, een prijs die de Grafische School Haarlem jaarlijks mocht uitreiken aan een van haar leerlingen.

Grafisch Lyceum Amsterdam
Jelle koos daarna voor de richting DTP (desktop-publishing) op het Grafisch Lyceum Amsterdam. Tijdens verschillende stage- en werkplekken maakte Jelle kennis met het hele drukproces, van het opmaken achter de Mac tot het drukken op een Heidelberg degel en ABDick offsetpers. De tijd veranderde snel en steeds meer en meer ging digitaal. Opeens was het niet meer met eigen handen gemaakt maar rolde de afdrukken uit een printer. Toch bleef Jelle geloven in de kracht van oude druktechnieken en het belang om deze nog steeds zoveel mogelijk toe te passen en te laten zien. Als tegenhanger van de massa maar helemaal om te laten zien hoe mooi het is.

GWA (Grafische Werkplaats Amsterdam) & Gmi designschool
In 2012 kwam GWA in beeld, een werkplaats voor iedereen die interesse heeft in het ambacht. Opgericht in 2004 door Wiek Molin en Martin Veltman (goede vrienden en vakgenoten). Het bewaken van het erfgoed en het overdragen ervan zijn de hoofdtaken van het instituut. Vanaf 2013 is Jelle betrokken als assistent in de werkplaats. Deze creatieve en inspirerende omgeving bracht Jelle bij de opleiding Grafische Vormgeving. Deze volgde hij op de Gmi designschool in Amsterdam van 2014 t/m 2016. Daarna volgde een mooi moment, de diploma uitreiking.

Steeds wil Jelle zijn blik verruimen: nieuwe dingen leren door oude technieken te verkennen.


Afbeelding: Zelfportret, Vierville-sur-Mer, Normandië, Frankrijk (2010) Font: Als hommage aan het Bauhaus (1919-2019) is de titel opgemaakt in de Bayer Fonetik