Manusje van alles

Posted by on mei 2, 2016 in GWA, Posts
Manusje van alles

Vorig weekend tijdens het tweede Letterpress/Polymeer weekend zonder Wiek bereikte mij het droevige nieuws dat hij op 22 april is overleden.

In 2012 maakte ik voor het eerst kennis met iets waar ik al heel lang naar op zoek was, het Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Ik volgde toen zelf een workshop, Freestyle Letterpress. Wat was ik toen blij, zo’n mooie inspirerende plek waar tenminste nog echt gedrukt kon worden! Ik bleef terug komen en Wiek vroeg me of ik mee zou willen helpen, er waren immers genoeg dingen te doen. Ik twijfelde natuurlijk geen moment.

De weekenden met Wiek waren erorm leerzaam maar ook enorm gezellig. Als eerste altijd een mooie uitleg aan de cursisten hoe en waarom het Grafisch Werkcentrum Amsterdam 12 jaar geleden is opgericht, een rondleiding door de werkplaats waarbij gelijk al enkele grafische vaktermen voorbij kwamen en daarna stap voor stap richting het echte drukken. Drukken zoals het hoort en het vooral het ambacht in ere houden met de drukpersen die het Grafisch Werkcentrum Amsterdam redde van de sloop.

Ondanks dat ik van het ambacht hou, liep ik toch nog met een cm-lat rond om het zetsel op te meten. Wiek zei toen tegen me, ‘Leg dat cm-ding nou eens weg en gebruikt gewoon de augustijn-lat, dat zal je helpen!’ Wiek had regelmatig mooie en handige oplossingen voor handen als ik dreigde vast lopen of vast gelopen was.

Later begon ik aan de opleiding Grafische Vormgeving. Wiek was altijd zeer belangstellend in wat ik daar voor moest maken en gaf me veel tips. Ook bracht hij me er altijd toe er nog eens naar te kijken, vaak zelfs tot het laatste moment. Het werd daardoor beter en dat zag ik ook.

Ondanks dat Wiek later ziek werd, bleef hij nieuwsgierig over hoe het ging. We hebben nog contact gehad via WhatsApp. Naar de aanloop van m’n examen (op 26 april) heb ik m’n examenwerkstuk naar Wiek opgestuurd omdat ik zeker wist dat hij dat leuk zou vinden om te bekijken. Helaas heeft hij dit niet meer af kunnen zien.

Wiek was inderdaad een manusje-van-alles, een ambachtsman, een mentor en een vriend.