Bauhaus 100 jaar

Posted by on mei 27, 2019 in Posts, Typografie, Vormgeving
Bauhaus 100 jaar

Het Bauhaus werd in 1919 opgericht door Walter Gropius in Weimar, Duitsland.

De opleiding voor beeldende (toegepaste) kunst maakte al snel naam en vanuit het buitenland was er veel nieuwsgierigheid en interesse over wat daar allemaal gebeurde. Theo van Doesburg vestigde zich zelfs voor langere tijd in Weimar nabij de school, hopende invloeden van De Stijl naar het Bauhaus te krijgen.

Een van de speerpunten bij start was, het maken van kunst voor de nieuwe tijd waarbij de nadruk lag op een uniek werk. In deze begin periode was Johannes Itten betrokken als docent aan het Bauhaus. Ittens kleuren cirkel is nog altijd een van de belangrijke studies over kleurenleer.

Later werd het vooral kunst met toegepaste commerciële doelen. Er kwam veel vraag vanuit de industrie en de politieke situatie werd steeds moeizamer waardoor het Bauhaus zich snel moest aanpassen aan steeds nieuwe situaties en uiteindelijk werd de verhuizing naar Dessau steeds noodzakelijker.

Directeur, Gropius is ook architect en ontwerpt en bouwt een geweldig bijzonder en vooruitstrevend schoolgebouw, uniek in de wereld.

De verhuizing vond plaats in 1925. De verhuizing naar Dessau bracht ook meer nieuwe richtingen zoals reclametechnieken, fotografie en typografie.

Het Bauhaus kon ondanks dat het enorm goed opgewassen was tegen snelle veranderingen niet overleven. Door het Nazi regime werd het gedwongen na 7 jaar Dessau in 1932 te verhuizen naar Berlijn waarna het in 1933 werd opgeheven. Mies van der Rohe (op dat moment directeur) zag geen andere uitweg en was niet van plan de eisen vanuit de politiek in te willigen. Het regime had niet veel op met het vooruitstrevende enigszins Marxistische geluid van het instituut.

De 14 jaar Bauhaus maakte veel los en de Bauhaus wetten en regels leven nog altijd voort.