90 jaar Futura

Posted by on nov 29, 2017 in Posts, Typografie
90 jaar Futura

Lettertype Futura, nog altijd veel gebruikt en z’n tijd ver vooruit. Officieel werd de Futura voor het eerst uitgebracht in 1927. Paul Renner een Duitse typograaf ontwierp ‘m in tijd van crisis voor de aanloop van de tweede wereldoorlog.

Hij gaf verzet tegen de opkomende macht waardoor hij in 1933 werd gearresteerd. Later liet hij Duitsland achter zich en emigreerde naar Zwitserland. De Futura werd gekaapt maar gelukkig raakte deze niet besmet.

Vanaf augutus 1927 zijn er ontzettend veel Futura’s uitgebracht. Van de magere Futura, de normale, de half vette, de normale vette, de black, de cursieve, de smalle tot en met een display uitvoering. Een indrukwekkende hoeveelheid dus waarbij ik er vast nog een aantal vergeten ben.

Als hommage aan 90 jaar Futura is er op verschillende vlakken aandacht voor een van de bekendste letters van deze eeuw.

In Duitsland was er dit jaar een expositie in Het Gutenberg Museum in Mainz. Ook werd er in oktober een boek uitgebracht, Futura, the typeface. Een prachtig, 520 pagina tellend, naslagwerk. En er is zelfs een film in aantocht. In de link hierna vind je meer over deze documentaire.

Op de volgende 90 jaar Futura!